Het Gelders Gedistilleerd Museum

In het museum worden genevers, likeuren en fruitdistillaten op de oude manier gemaakt. Alle stappen van het productieproces zijn er te zien. Van het graan tot het kruikje, van korrel tot borrel, van de appel tot de eau-de-vie. Van fruit en kruiden worden wel veertig verschillende likeuren gemaakt! Er wordt gestookt in historische ketels waarvan er enkele gemaakt zijn in de 19e eeuw en zijn overgenomen van de Erven Lucas Bols en het Openluchtmuseum.


Het ontstaan

We zochten een plek om met verzamelde museumstukken een kleinschalig museum in te richten. De loods van de Staatsspoorwegen uit 1919 op het rangeerterrein aan de Graafseweg in Nijmegen was de perfecte plek. Het pand was gekraakt geweest en in erg slechte staat. Er waren plannen om het markante gebouw te slopen. De Stichting het Gelders Gedistilleerd Museum werd opgericht. De loods werd in 1998 gehuurd van NS Vastgoed en het idee voor het museum werd werkelijkheid. In  2012 werd het pand aangekocht.

Gedistilleerd

Wie kent niet de Calvados en de Cognac uit Frankrijk, de Obstler uit Duitsland en Oostenrijk, de Eau-de-vie van de Elzas, de fantastische tien jaar oude Malt Whisky van Schotland of de Slivovitz uit Tsjechië?

Minder bekend is het dat het ook in ons land ook heel goed mogelijk is om van onze landbouwproducten voortreffelijke genevers, likeuren en eau-de-vie te maken. Niet voor niets kan ons land bogen op een rijke historie op het gebied van gedistilleerd. En dat niet alleen in Schiedam.

De grondstoffen werden en kunnen nu nog steeds gevonden worden in de graanvelden en boomgaarden rond Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Achterhoek en de Betuwe.

Toen maar ook nu

De aanblik van de koperen ketels, de grote houten vaten, de potten met kruiden, de flessen waarin de kruiden staan te trekken geven een beeld van voorbije jaren maar tegelijkertijd ook een beeld van hoe ook nu nog een goed product gemaakt wordt. Ook het bottelen en etiketteren wordt in het museum nog op ambachtelijke wijze uitgevoerd.

Proeven mag niet ontbreken

Een bezoek aan het museum is niet compleet zonder een bezoek aan het sfeervolle proeflokaal. Ervaar de smaak van genever of een eau-de-vie of kies één van de veertig likeuren.